Nieuws Nico Sommerdijk benoemd tot hoogleraar Botbiochemie

19 april 2021

Met ingang van 1 maart 2021 is Nico Sommerdijk benoemd tot hoogleraar botbiochemie aan het Radboudumc/de Radboud Universiteit. Hij zal zich bezig houden met onderzoek naar de moleculaire vormingsmechanismen van bot, met name naar het mineralisatieproces, waarbij hij gebruik zal maken van geavanceerde elektronenmicroscopie.

De mineraalvorming in onze botten is één van de belangrijkste processen in ons lichaam. Dit proces zorgt er niet alleen voor dat we kunnen bewegen en onze kwetsbare organen kunnen beschermen, maar ook in belangrijke mate zorg draagt voor de calciumhuishouding in ons lichaam en daarmee vele belangrijke processen reguleert. Doordat onze bevolking steeds ouder wordt, worden botgerelateerde aandoeningen zoals osteoporose een steeds belangrijker aandachtspunt voor onze gezondheidszorg. Desalniettemin weten we nog heel weinig van de moleculaire mechanismen van botvorming en hoe botziekten het mineralisatieproces ontregelen.

Mineraalvorming in biologische systemen

Nico Sommerdijk (1963, Hernen) studeerde scheikunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, waar hij in 1995 cum laude promoveerde op het proefschrift “Tuning the molecular organisation of amphiphilic molecules” met hoogleraar Organische chemie Binne Zwanenburg en hoogleraar moleculaire nanotechnologie Roeland Nolte als promotoren. Tijdens zijn werk als postdoc aan de University of Kent (UK), Keel University (UK) en vervolgens weer aan Radboud Universiteit raakte hij gefascineerd door hoe organismen in staat zijn anorganische materialen te gebruiken voor uiteenlopende functies zoals bescherming, ondersteuning, navigatie en de geleiding van licht. Dit was het startpunt voor zijn onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven waar hij van 1999 tot 2019 biologische mineralisatie processen imiteerde en de mechanismen ervan in detail onderzocht met geavanceerde elektronen microscopie. Dit onderzoek werd door de NWO ondersteund door Vidi, Vici en TopPunt-subsidies en leidde tot zijn groeiende fascinatie voor het ontrafelen van de vormingsmechanismen van ons eigen biomineraal: onze botten. In 2018 ontving Nico Sommerdijk een ERC Advanced Invesitgator grant van 3,5 miljoen euro voor het onderzoek naar de moleculaire mechanismen van botvorming.

Het ontrafelen van de moleculaire mechanismen van botvorming

Sinds 2019 werk Nico Sommerdijk als onderzoeker binnen de afdeling Biochemie aan het Radboudumc. Hier heeft hij een onderzoeksgroep Bone Biochemistry op gezet, waarmee hij onderzoekt hoe het harde materiaal van onze botten gevormd wordt door de mineralisatie van collageen en welke rol eiwitten en suikers daarbij spelen. Hij gebruikt hiervoor organoïden (3D celculturen die botweefsel vormen) om deze processen in detail te volgen met een genoemde “Google Earth” aanpak. Hierbij gebruikt hij een combinatie van verschillende geavanceerde microscopische technieken om tot op de nanometerschaal in te zoomen op het materiaal. Om dit mogelijk te maken heeft hij samen met Anat Akiva een nieuw elektronen microscopie centrum opgericht binnen het Radboud Technologie Centrum Microscopie. Met deze aanpak zal Nico Sommerdijk onderzoek doen naar de processen in gezonde botten én in botten met genetische aandoeningen, zoals osteogenesis imperfecta (ook wel brosse bottenziekte genoemd). Door met zijn organoïden uit te gaan van stamcellen kan hij niet alleen patiënt-specifieke defecten onderzoeken, maar ook bijdragen aan gepersonaliseerde gezondheidszorg, door bijvoorbeeld de patiënt-specifieke werking van geneesmiddelen te onderzoeken en te helpen optimaliseren.

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws


Rubicon voor drie onderzoekers Radboudumc

14 april 2022 Drie onderzoekers van het Radboudumc hebben Rubicon-financiering ontvangen van NWO/ZonMw. Daarmee kunnen Elke Muntjewerff, Laura de Vries en Laurens van de Wiel twee jaar lang onderzoek gaan doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. lees meer

Toekenning grote NWA-ORC subsidie voor nationaal huidonderzoek: Next Generation ImmunoDermatology

23 maart 2022 Onderzoek naar betere behandelmethoden voor chronische huidziekten lees meer

Grote subsidie voor baanbrekend onderzoek met elektronenmicroscopie

21 mei 2021 NWO Groot subsidie toegekend aan Nico Sommerdijk en collega’s lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet