Nieuws Dick Thijssen benoemd tot hoogleraar Cardiovasculaire Fysiologie

10 november 2021

Dick Thijssen is benoemd tot hoogleraar Cardiovasculaire Fysiologie aan het Radboudumc / de Radboud Universiteit, met ingang van 1 augustus. Zijn onderzoeksveld is de preventie van hart- en vaatziekten. In het bijzonder kijkt hij naar de invloed van inspanning op het hart en de bloedvaten.

‘Hoe beschermt beweging ons tegen cardiovasculaire aandoeningen?’ is de vraag die Dick Thijssen (Boxmeer, 1979) al sinds 2000 bezighoudt, toen hij als student begon aan zijn opleiding Biomedische Wetenschappen in Nijmegen. “Dat bewegen het risico op hart- en vaatziekten verlaagt, weten we al lang. Maar we weten eigenlijk nog steeds niet precies waarom dat zo is.” De interesse in sport en gezondheid gaat al verder terug. “Daarom heb ik eerst een opleiding fysiotherapie afgerond. Maar ik wilde daarnaast de diepgang van onderzoek, dus ik besloot verder te studeren.”

Combinatie Liverpool en Nijmegen

Na zijn promotie in Nijmegen in 2007 (titel proefschrift: The role of endothelin-1 in the regulation of vascular tone in deconditioning and aging) kwam Thijssen met een Rubicon beurs terecht in Liverpool, bij John Moores University, het walhalla voor onderzoekers die geïnteresseerd zijn in de rol van beweging op onze gezondheid. “De faciliteiten daar voor sportonderzoek zijn ongeëvenaard. Het is enorm groot, er kunnen verschillende testen tegelijk afgenomen worden. En ook op technologisch gebied zijn ze zeer vooruitstrevend.” Hier zette hij zijn eerste stappen in het onderzoek naar de rol die beweging en inspanning spelen bij het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Hij werd in Liverpool hoogleraar Cardiovasculaire Fysiologie en Beweging, en verdeelde zijn tijd tussen Nijmegen en Liverpool. “Tot aan de uitbraak van de coronapandemie heb ik mijn tijd 50/50 verdeeld. De afgelopen 1,5 jaar is de focus meer op Nijmegen komen te liggen, en dat zal ook zo blijven.”

Preventie hart- en vaatziekten

Thijssen wil de mechanismen van wat er in de bloedvaten gebeurt bij inspanning beter begrijpen, omdat een beter begrip leidt tot betere behandelingen en interventies. “Hoe groot moet de inspanning zijn? We zien bijvoorbeeld dat eenmalige inspanning al effecten heeft. Wat zijn die mechanismen, wat leren we ervan, en hoe verhouden deze effecten zich tot intensieve trainingen?”

Hij richt zich hierbij op zowel de preventie van hart- en vaatziekten, waaronder een gezonde leefstijl te promoten, als ook op preventie van verergering, dus als iemand hartpatiënt is. Zo onderzocht hij de invloed van zogeheten high intensity trainingen in de revalidatie van hartpatiënten. Mede door zijn onderzoek zijn deze trainingen nu breed geïmplementeerd in de hartrevalidatie. Thijssen: “Maar we bestuderen ook de beste manier om iemand voor te bereiden op een operatie. Hoe beter de bloedvaten, hoe beter iemand zal herstellen.”

Zitten: wel of niet het nieuwe roken?

Een ander onderzoek dat Thijssen de komende jaren gaat uitvoeren, is naar het zitgedrag. Hij nuanceert de opmerking dat zitten het nieuwe roken is. “Eén uurtje zitten is niet erg, maar één sigaret is dat wel”, legt hij uit. Toch moeten we dit zitten regelmatig onderbreken, vertelt hij. “We weten dat minder zitten het risico op hart- en vaataandoeningen verlaagt, maar ook hier is de vraag: waarom is dat zitten nu precies zo slecht? Pas als we dat weten, kunnen we goede interventies ontwikkelen.”

De patiënt en diens motivatie is daarbij van cruciaal belang voor eigenlijk al het onderzoek van Thijssen: “Ik werk veel samen met de mensen in de kliniek, met name met de afdeling Cardiologie. Daar zien we dat we patiënten moeten meenemen in onze ideeën, of het nu over zitten of over sporten in het algemeen gaat. Iedere patiënt heeft zijn eigen uitdagingen en hobbels. We kunnen nog zo’n perfect plan verzinnen, als de patiënt er niet in meegaat, is het dus geen perfect plan.”

Prof. dr. D.H.J. Thijssen tot hoogleraar ‘Cardiovasculaire Fysiologie” benoeming per 1 augustus 2021, voor 5 jaren.

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet