Nieuws Verpleegkundig specialist Karin Kanselaar wint Els Borst Prijs

2 oktober 2020

Karin Kanselaar, verpleegkundig specialist in het Radboudumc, heeft op 1 oktober de Els Borst Prijs gewonnen. De prijs is uitgereikt op het virtuele jaarcongres op 1 oktober van de beroepsvereniging V&VN Verpleegkundig Specialisten. Kanselaar wint met name omdat zij de rol van regiebehandelaar in de medisch-specialistische zorg voor het voetlicht brengt.

Karin Kanselaar werd door collega-verpleegkundig specialisten genomineerd voor de Els Borst Prijs omdat ‘zij laat zien hoe dit beroep kan worden vormgegeven: als spil in vernieuwing van de zorg, in behandeling, in regievoering samen met de patiënt, in regionaal en landelijk netwerken, werkgroepen, en meer. Ze is een verpleegkundig leider, ze motiveert, denkt mee, staat open voor nieuwe ideeën en zet de patiënt centraal. Hiermee heeft zij een grote positieve impact op patiënten (en hun naasten) en hun behandeling/herstel na een beroerte. Maar ook heeft ze een grote impact op collega’s, op zorgprofessionals in het land, op beleidsvoering, op zorgstandaarden en wetenschap.’

Karin Kanselaars track record

Kanselaar werkt sinds 1991 in het Radboudumc. In 2000 werd zij verpleegkundig consulent en kreeg ze een belangrijke rol in de nazorg voor mensen met een herseninfarct, -bloeding of TIA. Als hbo-verpleegkundige groeide ze door en volgde de opleiding Advanced Nursing Practice die zij in 2007 heeft afgerond. In 2016 werd ze Junior Principal Clinician en vanaf 2019 is ze Principal Clinician.

Ze is lid van de werkgroep CVA (V&VN afdeling neuro en revalidatie), en was jarenlang lid van de commissie maatschappelijke kwaliteit vanuit de Nederlandse Hartstichting. Ook is zij gastdocent bij Radboud Health Academy, en medeoprichter/bestuurslid van het netwerk VS vasculaire neurologie.

Kanselaar zet zich nu in voor het verbeteren van de zorg voor patiënten die op jonge leeftijd een herseninfarct, -bloeding of een TIA krijgen. Zo zette ze onder meer een multidisciplinair spreekuur op, waarbij de patiënt in één dag de diagnose en een behandelplan met zorg op maat krijgt. Een uniek concept, waarbij Neurologie, Vasculair Interne Geneeskunde en Cardiologie nauw samenwerken. En waar straks ook Gynaecologie aan gaat deelnemen.

Daarnaast heeft ze met het team een regionaal netwerk opgezet, om de patiënten te begeleiden bij de langetermijngevolgen. Hierbij neemt arbeid en re-integratie een belangrijke rol in. Zij gaat dit nu uitrollen binnen de ziekenhuizen in het academisch netwerk van het Radboudumc. Ook zal ze een multidisciplinaire videoconference opzetten, waarbij de expertise optimaal kan worden benut.

Over de Els Borst Prijs

De Els Borst Prijs wordt door beroepsvereniging V&VN VS uitgereikt aan iemand die zich op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt heeft voor de ontwikkeling van het beroep van verpleegkundig specialist. Sinds 2015 reikt V&VN VS de Els Borst Prijs uit (eerder was het in handen van stichting Zorg in Beweging). De Els Borst Prijs bestaat uit een geldbedrag van €500, een beeld en een oorkonde.

Meer nieuws


Healthtech Nexus: Radboudumc en Universiteit Twente slaan handen ineen Verstevigde samenwerking op het raakvlak van medische technologie en gezondheid

15 mei 2024

Radboudumc verstevigt samenwerking met Universiteit Twente in Hightech Nexus; een knooppunt voor kennisontwikkeling en innovatie. Met de uitnodiging voor andere organisaties om aan te sluiten. 

lees meer

Ruimte voor risicovolle research in Nijmegen

15 mei 2024

Zes Nijmeegse onderzoeksprojecten krijgen een subsidie binnen de NWO Open Competitie ENW-XS.

lees meer

Meer inzicht in genetische en immunologische aspecten van de ziekte van Lyme

14 mei 2024

Welke genen en genetische variaties spelen een rol bij de ziekte van Lyme, zoals bijvoorbeeld bij de gevoeligheid, ernst en duur van de ziekte? Onderzoekers vonden 31 nieuwe genetische locaties die van invloed zijn en een nieuwe genvariant die een verhoogde gevoeligheid geeft voor de ziekte.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet