Expertisecentra Mindfulness Nieuws Publicatie artikel over veerkracht en de ontwikkeling van psychiatrische klachten bij mensen met Parkinson

16 april 2024

In dit onderzoek hebben we veerkracht bij mensen met Parkinson onderzocht. Mensen met meer veerkracht zijn minder vatbaar voor het ontwikkelen van psychiatrische klachten. We gebruikten de COVID-pandemie als een model voor een sterke stressfactor, in een longitudinaal vragenlijstonderzoek (april-oktober 2020) onder 350 mensen met Parkinson. Er waren van deze groep ook klinische data beschikbaar van vóór de pandemie. We hebben berekend hoe sterk de geestelijke gezondheid reageerde op stressoren gerelateerd aan de pandemie. Angst, gepieker en de ernst van niet-motorische klachten vóór de pandemie voorspelden een lagere veerkracht tijdens de pandemie, terwijl hogere kwaliteit van leven, sociale steun, positieve benadering van stressvolle situaties en goede cognitieve vaardigheden hogere veerkracht voorspelden. Bewegingsklachten hadden geen invloed op de veerkracht. Echter, depressieve symptomen namen wel sneller toe tijdens de pandemie, specifiek bij mensen met een lage veerkracht. Deze resultaten suggereren dat veerkracht bij Parkinson niet zozeer wordt bepaald door factoren gerelateerd aan de ernst van het dopaminetekort (zoals beweegklachten, hoeveelheid medicatie en ziekteduur), maar dat het samenhangt met een breder ziektepatroon, waarbij cognitieve en psychiatrische klachten een grote rol spelen. Deze kennis kan helpen om kwetsbare mensen met Parkinson te identificeren tijdens toekomstige (persoonlijke of wereldwijde) crisissituaties.

 

Lees het volledige artikel via: Predictors of stress resilience in Parkinson’s disease and associations with symptom progression | npj Parkinson's Disease (nature.com)

  • Medewerkers
  • Intranet